Arvo Pärt észt zeneszerző a koronavírusról és rólunk

0

Drága Barátom!

Arvo Pärt, a nagyszerű észt zeneszerző egy spanyol lapnak adott interjúban osztotta meg  gondolatait a koronavírusról, és arról, hogy mi van, illetve mi lesz velünk.  Április elején Arvo Pärt megkapta a spanyol BBVA Alapítvány A tudás határai a zenében és az operában-díját; a díjjal a kultúráért tett jelentős hozzájárulását ismerték el. A ritkaságszámba menő interjút Inés Martin Rodrigo készítette a zeneszerzővel, a spanyol ABC Cultura portálnak, 2020 április 7-én jelent meg.

Szeretettel ajánlom figyelmedbe az interjút alábbi, szerény fordításomban:

Véleménye szerint milyen szerepet játszik a művészet mint  társadalomkapcsolati hálózat, és identitásunkat meghatározó referenciapont a jelenlegi globális válságban?

Ami most történik a világban mindannyiunktól áldozatot követel, mintha visszatekernénk az életünket. Bizonyos értelemben ez „teljes böjt” az egész világnak. Minden kultúrában ismeretes a böjt fogalma, előnyeivel és hatásaival együtt. A mostani önmegtartóztató helyzet mindannyiunkat érint – a művészetek világában is, akarjuk vagy sem.

A válság, a jelenlegi szörnyű helyzet ösztönözi e önt valami új létrehozására, komponálására, vagy éppen ellenkezőleg, korlátozza önt mint zeneszerzőt?

 John Updike amerikai író egyszer azt mondta, hogy ugyanazzal a nyugalommal próbál dolgozni, mint a középkori kézművesek, akik faragványokkal díszítették a padok rejtett felületeit is, bár azokat senki nem láthatta, miután elkészültek. Amennyire csak lehet, ezen elv szerint próbálok élni.

Mit gondol, a válság megváltoztatja e majd a zene megközelítését, illetve a komponálás módját?

Ezt nehéz megmondani. Mindennemű hátrány közelebb viszi a művészt ahhoz, ami igazán fontos, lényeges. Csak az idő a megmondhatója, milyen gyümölcsöket hoz majd ez a fajta-, a lényegre való összpontosítás.

Mi a legfontosabb lecke, amit a korlátozások között meg kell tanulnunk? Tudunk e elszigetelten is társadalomként létezni?

 Ez az apró koronavírus fájdalmas módon megmutatta nekünk, hogy az emberiség egyetlen organizmus, és létezése csak más élőlényekkel szimbiózisban lehetséges. A szimbiózis fogalmát úgy kell értenünk, mint maximumot, a szeretet képességét. Ellentmondásos a jelenlegi helyzetünk: egyrészt elszigetelődünk egymástól, másrészt viszont közelebb is kerülünk egymáshoz. Miközben elszigetelődünk, képesnek kell lennünk – és kénytelenek is vagyunk – értékelni szűkebb körű kapcsolatainkat és ragaszkodnunk is kell hozzájuk. Mindezt meg kell tanulnunk, mielőtt szeretetet és az igazságot várnánk, vagy követelnénk a világtól.

Világos, hogy a válságon túl a világunk, a társadalmunk már nem  lesz ugyanaz. De milyen lesz? Meg fog változni a szabadság és a polgári jogok jelentése?

Igen, pontosan ez fog történni. Egészen idáig nem tudtuk helyén kezelni a szabadságunkat. A bűntetés fájdalmas lesz.

A szovjet rezsim igazságtalanságának eredményeként a száműzetéssel kellett megbírkóznia. Hogyan értékeli a világ országainak és kormányainak a válságra adott reakcióját?

A válság olyan helyzetet idézett elő, ahol minden lehetséges probléma és hiányosság napvilágra kerül, minden szinten; akár a politikai vagy a társadalmi rendszerek gyengeségeiről legyen szó. A jelenlegi válság alól senki sem mentesül, a vészhelyzetben mindenki felfedi valódi „értékét”, amelyet már nem lehet elrejteni. Nem tudja senki, hogyan kerülünk ki ebből, de mindannyian tudjuk, hogy semmi nem lesz már ugyanaz.

Az ABC Cultura oldalán spanyol nyelven, és az Arvo Pärt Centre jóvoltából   angol fordításban is elolvashatod az interjút.

Ha ráérsz, hallgasd meg Arvo Pärt zenéit:

Levelek Tormának

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük