Találkozások a Quattro Per Tutti szaxofon kvartettel

„Szaxofon kvartett muzsikál a kertben. A bariton, az alt, a tenor, és szoprán szaxofonok hangjának örül a csácsi hegyoldal, a lelked vigyorog. Mikor voltál utoljára koncerten? Három hónapja? Olyan, mintha három éve lett volna, de nem tudod biztosan, mert kifordult magából az idő, mintha egy láthatatlan kéz fordította volna át a homokórát, és lehet, hogy többször is, számtalanszor, és a homokot is kicserélte volna benne.”

IMG_2706

A fenti sorok 2020-ből, az első covid hullám idejéből származnak, ekkoriban alakult meg a Quattro Per Tutti, ekkor adta első koncertjét, Zalaegerszeg határában, a Csácsi-hegy oldalában,  Rékáék kertjében. Ebben az időszakban meg lettünk fosztva az élő zenétől, az élő zenélés örömétől. A hanglemezek is máshogyan forogtak otthon, az elszigeteltségben. Próbáltuk megérteni, hogy mi is történik, a legrosszabbra készültünk, de jobbat várva. Nem akartuk elfogadni, hogy elég virtuálisan jelen lenni egy koncerten, online színházat nézni, hiányzott  az élő előadás minden érzéket lekötő intenzitása, a  jelenlét, a pillanat megélése, a zene, az élő beszéd rezgése, hogy egy kicsit ne csak magunkba nézzünk, folyton alkalmazkodjunk, hanem megtörténjen velünk a varázs, ami felfokozza és megerősíti bennünk a tudatot, hogy nem vagyunk egyedül, nem csak kallódunk az univerzumban.

A Quattro Per Tutti tagjai képzett művészek, egyaránt hitelesen közvetítik klasszikus, és kortárs szerzők műveit. Az elmúlt évek nehézségei ellenére a csapat igazi zenekarrá érett. Tudják, értik, a vállukon hordják a kérlelhetetlen paradoxont: Van egy láng, ami soha nem alszik ki, de tenni kell érte, hogy ez soha ne is következzen be!

Első koncertjük után hamarosan újabb kerti koncerten találkozhattam velük, Köveskálon. A Káli-medencébe azóta minden évben visszatérnek, városi fellépéseik mellett ezen koncertek mindegyike igazi közösségi élmény. A kerti koncertek közönsége kortalan, Andriséknál generációk gyűlnek össze ilyenkor, a legfiatalabbtól a legidősebbig. 

A mosolygós zenészek igényes műsorukban igyekeznek mindenki számára közvetlenül befogadható élményt nyújtani, de ezt meghaladva,  még a laikus hallgatót is felemelik egy-egy  magas művészi színvonalon megszólaltatott kortárs zeneművel való találkozáshoz.

Zsófi, a zenekar szószólója, bariton szaxofonosa remek összekötő szövegekkel tartja kezében a közönség figyelmét,  az elhangzó zenék megértéséhez sokat tesz hozzá egy-egy sztori a zeneszerzőről, vagy a mű keletkezéséről.  Sokak számára viszonylag ismeretlen a szaxofon kvartett felállás, de a Quattro Per Tutti, kellő alázattal, ugyanakkor megnyerő lazasággal, és sok humorral tesz azért, hogy megismertessenek a hangzással, a kellemes meglepetés, felfedezés élményével ajándékoznak meg, játszanak akár régi magyar táncokat, Gerschwin, Meyers, Piazzolla, vagy Glass műveket! 

Quattro per Tutti név jelentése: Négyen, mindenkiért. Hát hallgassuk mindannyian az ő négyesüket, kitüntetett figyelemmel!

Levelek Tormának

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük