Talán mondtam neked, hogy mennyire vártam ezt a napot. Wolfgang Amadeus Mozart C-moll miséjét megyünk élőben meghallgatni, több mint fél éve megvettem már a jegyeket. Jó lesz, gyere te is!

Aztán kiderült, hogy mégsem megyünk ma koncertre, mert elmarad, … nem csak ez, minden más koncert is. Tudod, a járvány…

Kezdetben kazettán hallgattam meg, vagy ezerszer a C-moll misét, később CD-n is sikerült megszereznem, ez az interpretáció és kiadás nekem az etalon:

Mozart 1781-ben nem érseki megrendelésre, már szabad művészként dolgozott, felesége gyógyulásáért ajánlotta művét. Soha nem készült el vele teljesen, az 1783-as bemutatón előadott mű más miséiből vett részletekkel kiegészülve szólalt meg, felesége, Constanze szólót énekelt.

Megfoghatatlan erő és szépség árad a zenéből, Mozart fokozhatatlan érzékkel ragadja meg és ábrázolja a földi és égi szerelmet, többet és még többet, mindent odaad! Mozártka a szemedbe néz, több ő rokokó popsztárnál, Mozart-csokigolyók arcánál, tudtodra adja: Az idő, az élet nem áll meg, csak most kezdődik, … és még egyszer mindenki: Földi és égi szerelem!

Közben feldob egy arcot a net, hiszen ez ő: Mozártka! Ő az igen, a Német Szövetségi Nyomozóiroda fantomképén, így nézhetett ki 21 évesen az a fickó, aki néhány évvel később megalkotja majd a C-moll misét.

Levelek Tormának

2 thoughts on “Mozártka, az ismerős tettes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük